MVO bij Boekel AGF

Het maken en transporteren van voedsel kost energie. In totaal ontstaat ongeveer een derde van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel. Bij het gebruik van brandstof zoals gas, olie of kolen komt koolstofdioxide (CO2) vrij. Als je de CO2 uitstoot door voedselverspilling wereldwijd vergelijkt met de CO2 uitstoot per land, kunnen we concluderen dat voedselverspilling de op twee na grootste oorzaak is van milieuvervuiling. Als Horecagroothandel spelen we hier natuurlijk ook een rol in, maar door na te denken over zowel grote als kleine aanpassingen en bewustwording kunnen we al een verschil maken!

Door goede beheersing van de voorraad kunnen we ervoor zorgen dat alle producten die als eerste binnenkomen er ook weer als eerste uitgaan. Is een product toch te dicht bij de houdbaarheidsdatum, waardoor het snel verwerkt moet worden, bieden wij horecagelegenheden de mogelijkheid om deze producten met korting af te nemen. Wanneer dit niet mogelijk is verwerken wij deze producten in onze heerlijke No Waste Fruitsalade, No Waste Groentemix of in de No Waste Rauwkostmix.

Naast het beperken van voedselverspilling zijn er nog andere manieren om rekening te houden met het milieu. Wij proberen zo veel mogelijk in te kopen bij lokale telers om de afstand die een product aflegt te verminderen. Groente en fruit dat niet uit Nederland komt, moet vroeg geoogst worden, zodat het niet bedorven is tegen de tijd dat het hier verkocht kan worden. Dat heeft als nadeel dat het veel minder vitamines en mineralen bevat dan groenten en fruit die geoogst worden op het moment dat ze rijp zijn. Door lokaal in te kopen zorgen we ervoor dat het product dat we leveren vol met vitamines en voedingsstoffen zit. En hoe verser het product, hoe meer smaak!

We proberen onze bussen 100% vol op pad te sturen en via geoptimaliseerde routes de bestellingen te bezorgen. Zo min mogelijk kilometers maken met zoveel mogelijk efficiëntie. Op de terugweg nemen we indien mogelijk kratten mee (emballage) of we gaan zelf bestellingen bij de teler ophalen, zodat de bus niet leeg terug hoeft te komen en er geen transport door de teler geregeld hoeft te worden. Een win-win situatie.

Ook scheiden we bij Boekel AGF al ons afval, waardoor de waardevolle materialen die in het afval zitten hergebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt een steeds belangrijker begrip. Iets waar iedereen zich nog in aan het ontwikkelen is. Welke stappen kunnen we als onderneming maken met een positief effect op de maatschappij, economie en de planeet? Een vraag die we aan ons zelf stellen bij elke stap die we zetten.

Lees ook ons artikel over Social Return.

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACT
BOEKEL AGF ON TWITTER

“Versheid in zijn element”.