Umami

Rauwe champignons en paddenstoelen zijn redelijk smaakloos. De gebakken variant komt helemaal tot zijn recht, hierbij komt er een verrukkelijke umami-smaak vrij. Naast de vier basissmaken zoet, zout, zuur en bitter benoemen we sinds kort een vijfde basissmaak: umami.

Van oorsprong is umami een Japans woord dat hartig of verrukkelijk betekent. Umami zit van nature in allerlei delicatessen zoals Parmezaanse kaas, sojasaus, vlees, champignons, bouillon, tomaten en zelfs moedermelk.

Umami is vooral gevoelig voor natriumglutamaat. Natriumglutamaat is een aminozuur en wordt vaak toegevoegd als een smaakversterker. Dat we het aminozuur glutamaat op onze tong als umami ervaren, werd in 2001 wetenschappelijk bewezen. Bioloog Charles Zuker toonde aan dat op onze tong speciale umami-smaakreceptoren zitten.

Smakelijk!

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACTFORMULIER
BOEKEL AGF ON TWITTER