Carnaval in Oeteldonk

Carnaval in Oeteldonk. Ook al is Boekel AGF gevestigd in ’s-Hertogenbosch, wij staan zoals je van ons gewend bent, gewoon voor je klaar (op een iets lager pitje misschien ;)). We denken graag met je mee en bedachten speciaal voor de vitamientjes een handige beker met voorgesneden fruit: De Oeteldonkse Fruitbeker 🐸.

Lekker als losse snack, of gemixt in een swirl, cocktail, karaf water…
En als je geen carnaval viert, is deze beker natuurlijk ideaal om op een smakelijke manier je goede voornemens vol te houden.

Onze tweet met deze frisse Fruitbeker was uitgelicht als “Tweet van de Dag” op AGF.nl

Boekeldonk Oeteldonk carnaval

De oorsprong van carnaval

De oorsprong van het carnaval is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt het uit Italië waar in de middeleeuwen met name het Venetiaanse Carnaval, met optocht en gemaskerd bal ieder jaar veel toeschouwers trok. Via buurlanden Spanje en Frankrijk verspreidde het feest zich geleidelijk verder over Europa.

Het is mogelijk dat de naam van het feest afstamt van de Latijnse uitdrukking carne vale, dat ‘vaarwel aan het vlees’ betekent. Carnaval vieren we namelijk vlak voor het begin van de christelijke vastentijd. Dit zijn de 40 dagen voor Pasen waarin christenen geen vlees mochten eten.

Boekeldonk en Oeteldonk

Boekeldonk Oeteldonk carnaval Boekel AGF embleem emblemen

In diverse delen van Nederland wordt carnaval op verschillende manieren gevierd. In Noord-Brabant is het Bourgondisch, deze variant wordt vooral in cafés en zalen gevierd. In Limburg vieren ze Rijnlands carnaval, wat betekent dat het vooral buiten plaatsvindt. Maar het is in beide provincies een groot feest waarbij saamhorigheid en gezelligheid centraal staan.

Tijdens de carnaval wordt Den Bosch omgedoopt tot Oeteldonk. En Boekel AGF heet op de emblemen die we elk jaar maken, Boekeldonk! Dit veranderen van de plaatsnaam is vooral een Brabantse traditie.

De 11e van de 11e, ‘gekkendag’

Boekel AGF Boekeldonk Oeteldonk embleem emblemen carnaval

Het carnavalsseizoen begint al op de 11e van de 11e; dus 11 november. Op deze ‘gekkendag’ wordt Prins Carnaval officieel benoemd en wordt het motto van dat jaar bekend gemaakt. Het cijfer 11 staat voor het imperfecte. Het getal wordt ook wel het ‘gekkengetal’ genoemd, en toevallig bestaat dit woord uit 11 letters. Volgens de traditie begint het feest de zondag voor het vasten met de machtsoverdracht. Symbolisch wordt het bestuur van de stad dan overgedragen aan Prins Carnaval.

Er kwam een einde aan het uitbundige carnavalsfeest na de reformatie in de 16e eeuw. De protestantse geestelijken keurden het losbandige katholieke carnaval af. In het noorden werd het feest helemaal verboden en in het zuiden werd carnaval aan banden gelegd. Eind 17e eeuw was carnaval in heel Nederland verdwenen. Het feest kwam pas vanaf het begin van de 19e eeuw terug, toen Nederland onder Frans bestuur stond.

Heb je zelf een mooie toepasselijke foto van een van onze producten? Je kan deze op onze Facebook-pagina posten of op InstagramTag ons, gebruik #BoekelAGF en wie weet delen we jouw post!

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACT
BOEKEL AGF ON TWITTER

“Versheid in zijn element”.