Waar komt het gebruik van pompoenen met Halloween vandaan?

Veel mensen denken dat Halloween uit de Verenigde Staten komt. Dit is niet het geval. De oorsprong ligt bij de Kelten in Groot Brittannië. Bij de oude Kelten speelden doden en geesten een belangrijke rol. De vroegere naam was Hallow Even, Hallow-e’en of All Hallows Eve; de avond voor Allerheiligen. Op deze dag (31 oktober) werden de heiligen herdacht. Daarna, op Allerzielen (2 november) herdenkt men de doden.

Boekel AGF #Halloween #HappyHalloween pompoen

Nieuwjaarsfeest

Ook was het de viering van het oude Keltische nieuwjaarsfeest. Men vierde dan de overgang van zomer naar winter. De Kelten geloofden dat op deze avond alle doden van het afgelopen jaar een lichaam kozen om de komende 12 maanden in te wonen totdat ze over zouden gaan naar het hiernamaals. De Kelten maakten hun huizen daarom zo onaantrekkelijk en koud mogelijk voor de dwalende geesten. Binnen doofden ze hun haard. Buiten maakten ze een groot vuur waar ze zich verzamelden. Het vuur werd ontstoken door een Druïde-priester om o.a. de geesten af te schrikken.

Boekel AGF pompoen mini minipompoen

Afweren van boze geesten

Ze maakten niet alleen hun huizen, maar ook zichzelf onaantrekkelijk en eng. Ze verkleedden zich als heksen, demonen en andere kwaadaardige wezens om de boze geesten af te weren. Ze maakten een heleboel kabaal rondom hun huis en daarna gingen ze in optocht naar het grote vuur dat buiten hun dorp was gemaakt.

De Romeinen namen veel later de viering over. Het geloof in bezeten worden door geesten werd geleidelijk aan steeds minder totdat Halloween een feest was geworden voor het vermaak. Tegenwoordig is het een feest voor zowel kinderen als volwassenen en ook pretparken bieden geregeld een speciale Halloween-griezelnacht aan.

Trick or Treat

In de 9e eeuw stak het christendom de zee over. Daar werd het van oorsprong heidense feest gelinkt aan het christelijk geloof en smolt samen met Allerzielen. Men bedelde van deur tot deur om zielencake; brood met krenten. Gaf men een brood, dan kreeg men de belofte dat er werd gebeden voor de dode verwanten van de gulle gever, zodat deze sneller in de hemel zou komen. Het zou kunnen dat Trick or Treat hieruit is ontstaan. In de 19e eeuw hebben de Pilgrims en Ierse immigranten het Halloween-feest meegenomen naar Amerika.

Boekel AGF pompoenen pompoen

De pompoenlantaarn

Deze komt waarschijnlijk uit een Iers volksliedje. Daar heet de lantaarn een Jack-o-lantern. Genoemde Jack sloot de duivel op in een boom. Hij beloofde hem vrij te laten, maar kwam zijn belofte niet na. Na zijn dood mag Jack de hemel niet in omdat hij slecht heeft geleefd. Ook in de hel willen ze hem niet, want hij heeft de duivel voor de gek gehouden. Toch geeft de duivel hem een gloeiend kooltje, hiermee kan hij in ieder geval in het duister de weg vinden. Jack stopt het kooltje in een uitgeholde biet om het zo lang mogelijk te laten gloeien.

De immigranten die naar Amerika waren gegaan, veranderden de biet in een pompoen. Mogelijke verklaringen zijn dat ze de pompoen gewoon mooier vonden of dat hij makkelijker was uit te hollen.

Boekel AGF #HappyHalloween

Heb je zelf een mooie, bijzondere, griezelige Halloween-foto (met pompoen natuurlijk)? Je kan deze op onze Facebook-pagina posten of op InstagramTag ons, gebruik #BoekelAGF of #BoekelAGFpompoen en wie weet delen we jouw post!

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACT
BOEKEL AGF ON TWITTER

“Versheid in zijn element”.