Moederdag en vaderdag bij Boekel AGF

Afgelopen mei en juni was het weer tijd voor moederdag en vaderdag.

Bij Boekel AGF zetten we onze mensen graag in het zonnetje. De maandag na moeder- en vaderdag hebben we een lekker ontbijtje geregeld op het werk. Speciaal voor de moeders en vaders maar zeker ook voor de anderen die thuis hard gewerkt hebben om er een mooie dag van te maken.

Boekel AGF moederdag vaderdag

Geschiedenis van moeder- en vaderdag

De ‘moderne’ moederdag is begonnen in Amerika. Anna Jarvis, een alleenstaande lerares, is in 1914 met moederdag begonnen. Ze had grote bewondering voor de rol die moeders in de maatschappij hadden en voor haar eigen moeder in het bijzonder.

Haar eigen moeder overleed in 1905 op de eerste zondag in mei. Het jaar daarna, op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder, organiseerde Anna een General Memorial Day of All Mothers.

Anna Jarvis wilde toen elk jaar een dag voor de verering van moeders organiseren. In 1914 lukte het haar om van moederdag een officiële feestdag te maken.

Boekel AGF blog moederdag vaderdag

De geschiedenis van moederdag in Nederland en België

Sinds 1928 is moederdag een officiële feestdag in Nederland. In België vierde men al eerder de Antwerpse Moederkesdag. De oorsprong van moederdag lag bij de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die in moederdag een kans zag om meer bloemen te kunnen verkopen. Al snel zagen de banketbakkers ook de mogelijkheden van deze feestdag en zij introduceerden speciale moederdagtaarten. Vervolgens kwamen allerlei andere soorten moederdagcadeaus op.

Boekel AGF moederdag vaderdag blog

Tradities met moederdag en vaderdag

Traditiegetrouw is moederdag een dag waarop moeders niks hoeven te doen, de kinderen nemen de taken over, met hulp van de vaders. De dag begint op bed. Moeder mag uitslapen en de kinderen maken het ontbijt. Moeder krijgt ontbijt op bed met een geknutseld cadeau met een gedichtje waarin de kinderen laten zien hoeveel ze van hun moeder houden.

Vader zorgt voor een echt cadeautje voor moeder. Traditioneel blijft het geven van bloemen ook onderdeel van deze verwendag.

Sinds het ontstaan van moederdag hebben bloemen een belangrijke rol gespeeld. Door de bloemenhandel wordt de dagen voor moederdag de grootste omzet van het jaar gehaald. Rozen zijn het populairst op moeders feestdag maar andere bloemsoorten worden ook gegeven.

Boekel AGF vaderdag moederdag blog

Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenleving wordt gevierd. Het feest komt voort uit de voorafgaande moederdag en is in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd. Ze wilde de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader (weduwnaar met 6 kinderen) onder de aandacht brengen. Anna Jarvis, die een jaar eerder moederdag in Amerika had geïntroduceerd, was haar inspiratie.

Ook vader krijgt vaak ontbijt op bed van zijn kinderen. De kinderen maken op de crèche of op school knutselwerkjes die ze dan aan papa geven. Verder krijgen vaders vooral op mannen gerichte cadeaus zoals overhemden, stropdassen, sokken, scheerapparaten en elektronica.

Heb je zelf een mooie toepasselijke foto van een van onze producten? Je kan deze op onze Facebook-pagina posten of op InstagramTag ons, gebruik #BoekelAGF en wie weet delen we jouw post!

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACT
BOEKEL AGF ON TWITTER

“Versheid in zijn element”.