Mooi rood

Recent vierden we “de dagen van de roodharigen”.

Nou vinden wij natuurlijk alle haarkleuren mooi, maar rood spreekt ons net dat beetje meer aan. Er zijn uiteraard heel veel groente- en fruitsoorten die rood zijn of een gradatie van deze kleur. We zetten er een aantal op een rijtje die bekend en populair zijn of juist bijzonder en daardoor wat minder bekend.

Coeur de Boeuf tomaat

Boekel AGF coeur de boeuf tomaten

Een aparte tomaat met een bijzondere naam. Letterlijk vertaald betekent het “ossenhart”. De naam is afgeleid van de vorm; deze tomaat is sterk geribbeld en de zijkanten zijn aflopend.

Bij deze tomaat begint het rijpingsproces van binnen uit naar buiten. Hij is eigenlijk altijd wel rijp en smaakvol, zelfs als hij nog wat groen is. Deze Coeur de Boeuf tomaat kan dus zeker gegeten worden als hij nog niet rood is. Dit is een unieke tomaat die naast een bijzonder uiterlijk, ook een andere structuur en smaak heeft dan gewone losse tomaten.

De Coeur de Boeuf tomaat ziet er op het bord mooi uit en is zeer geschikt als alternatieve garnering. Bovendien heeft hij vrij weinig sap en is hij mooi stevig. Aangezien hij van binnenuit rijpt, kan het zijn dat de buitenkant nog groen is en de binnenkant al mooi oranje/rood. Dit geeft een extra dimensie op je bord, het oog wil tenslotte ook wat. De smaak verandert mee met de kleur. De smaak van de nog groene Coeur de Boeuf is nog meer uitgesproken.

Vanwege zijn smaak is de groene tomaat vooral geschikt voor koude gerechten. Bijvoorbeeld in een lekkere frisse salade, gecombineerd met mozzarella voor een mooi contrast. De rodere variant kan juist weer prima verwerkt worden in warme gerechten. Super voor soep, saus of gevulde tomaat uit de oven. Extra pluspunt is dat tomaten veel gezonde voedingswaarden, voedingsvezels en relatief veel eiwit bevatten.

Radijs

Boekel AGF radijs

De radijs, wie kent ‘m niet? Lekker fris op warme zomerse dagen. Met een mooie rode buitenkant en contrasterend wit aan de binnenkant zien ze er ook nog eens vrolijk uit. Een gezellige en lekkere toevoeging aan een salade. Of lekker los bij een glaasje wijn. Tel daarbij op dat ze ook goed zijn voor de gezondheid en het is duidelijk waarom het radijsje zo populair is.

Om een paar voorbeelden te noemen, ze werken vochtafdrijvend en zijn antibacterieel. Verder bevatten radijsjes weinig koolhydraten en ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, kalium, calcium en magnesium. De mooie rode kleur komt doordat radijs anthocyaan bevat. En laat dit stofje nou weer enorm goed zijn voor slagaderen en bloedvaten. Voordelen alom!

Granaatappel

Boekel AGF rood fruit groente

Binnenkort kunnen we weer volop genieten van granaatappels. Deze zijn van nature verkrijgbaar in de herfst en winter. De Indianen beschreven de granaatappel al als een natuurlijk geneesmiddel en de oude Egyptenaren werden zelfs begraven met een paar granaatappels om mee te nemen naar een volgend leven. Ook deze fruitsoort heeft een hoge voedingswaarde en bevat volop antioxidanten en vitamine C.

Hou er wel rekening mee dat granaatappels redelijk wat fructose bevatten, dus eet ze met mate als het de bedoeling is om gewicht te verliezen. Door hem uit te persen (als een sinaasappel), kan er sap van gemaakt worden. Maar de pitjes zijn ook smakelijk door een salade, los, of bijvoorbeeld door de yoghurt.

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACT
BOEKEL AGF ON TWITTER