Sinterklaas en appeltjes van oranje

In november komt Sinterklaas elk jaar weer in Nederland aan en in december vieren we pakjesavond. De schoentjes worden gezet, gevuld met een lekkere wortel voor het paard en van oudsher eten we appeltjes van oranje.

Boekel AGF Sinterklaas appeltjes van oranje, mandarijnen, worteltjes

Schoen zetten en pakjesavond

Sinterklaas of Sint Nicolaas speelt de hoofdrol in dit volksfeest, oorspronkelijk een religieus feest dat veranderde in een kinderfeest. In Nederland vieren we traditioneel pakjesavond op 5 december. Voor de kinderen zijn er tegenwoordig dan een heleboel cadeautjes die door Sint en Piet worden gebracht. In de aanloop naar pakjesavond mogen de kinderen hun schoen zetten. Vroeger bij de open haard, Piet kwam ‘s nachts door de schoorsteen om een cadeautje in de schoen te doen. Sinterklaas rijdt op een witte schimmel genaamd Amerigo en voor het paard wordt er een lekkere wortel in de schoen gedaan.

Boekel AGF schoen met wortel, schoen zetten

Sinterklaasliedjes

Bij een feest horen liedjes en ook voor Sinterklaas zijn er veel geschreven. Zo is er bijvoorbeeld het bekende “Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje”. Dit zingen de kinderen als ze hun schoentje bij de open haard zetten. In veel liedjes wordt over “appeltjes van oranje” gezongen. Wat zijn dit? Volgens een van de verhalen ging Sinterklaas in Spanje sinaasappelen (en granaatappelen) halen, die hij vervolgens uitdeelde in Nederland.

Boekel AGF appeltjes van oranje, sinterklaas, sinaasappelen

Marsepein in groente- en fruitvormen

Naast appeltjes van oranje, mandarijntjes, sinaasappelen en granaatappelen zijn er diverse andere zoete lekkernijen rondom Sinterklaas bedacht. Een daarvan is marsepein. Wij vinden de variant in de vorm van groente en fruit natuurlijk het leukst.

Boekel AGF marsepein in fruitvorm

Heb je zelf een mooie toepasselijke Sinterklaas-foto (schoen met wortel, gekke surprise met sinaasappelen)? Je kan deze op onze Facebook-pagina posten of op InstagramTag ons, gebruik #BoekelAGF of #BoekelAGFsinterklaas en wie weet delen we jouw post!

INLOGGEN BESTELBOX InOne
KLANT WORDEN
CONTACT
BOEKEL AGF ON TWITTER

“Versheid in zijn element”.